Laserterapia
Laserterapia on hoitomuoto, jonka avulla lemmikin paraneminen nopeutuu olipa kyse sitten leikkaushaavasta, iho-ongelmista tai vaikkapa lihasvauriosta. Kudosten nopeamman korjaantumisen lisäksi laseria voi käyttää kivunlievitykseen esimerkiksi nivelrikkopotilailla.
Laserhoito on kivuton hoitomuoto, lemmikki voi tuntea lämpöä tai pientä kihelmöintiä hoidettavalla alueella. IV-luokan lasereiden hoitoteho on erinomainen ja hoitoajat lyhyet – jo muutamassa minuutissa saadaan hoidettua isonkin eläimen nivelet ja niitä ympäröivät pehmytkudokset. Laserhoito on lemmikille miellyttävää ja hoidon aikana ne yleensä rentoutuvat tai jopa nukahtavat.
Laser on kivuton hoitomenetelmä, jota voidaan käyttää kaikenlaisten kipu- ja tulehdustilojen ja vammojen hoitoon kaikilla eläimillä.
Laserhoito perustuu laservaloon, joka tunkeutuu kudoksiin, ja valon energia vaikuttaa suoraan solujen aineenvaihduntaan.
Laserin vaikuttaa soluissa ja kudoksissa lukuisilla tavoilla, lyhyesti sanottuna mm.
- aktivoi endorfiinien tuotantoa (elimistön oma kivunhoito)
- nostaa kipureseptoreiden reagointikynnystä
- parantaa aineenvaihduntaa lisäämällä verenkiertoa
- parantaa lymfajärjestelmän toimintaa
- vähentää tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa
- nopeuttaa solujen aineenvaihduntaa ja kudosten uusiutumista ja kudosvaurioiden paranemista
- nopeuttaa arpikudoksen paranemista
- nopeuttaa hermokudoksen paranemista ja uusiutumista
Laseria voi käyttää vähentämään kipua, turvotusta ja tulehdusta, nopeuttamaan haavojen, jänne- ja lihasvaurioiden paranemista. Laserilla voidaan hoitaa iho-, korva- ja anaalirauhastulehduksia. Laserilla voi myös käsitellä akupunktiopisteitä.
Laserhoidolla voidaan hoitaa lihasjäykkyyttä ja lihaskipuja ja nopeuttaa palautumista liikuntasuoritusten jälkeen.
Laser ei aiheuta kilpaileville eläimille dopingrajoitteita. Hevosia ei saa hoitaa kilpailupäivänä. Muutenkaan hoitoa ei suositella kilpailupäivänä, koska heti hoidon jälkeen lihakset voivat olla normaalia raukeampia.
Hoito kestää kerrallaan eläimen koosta ja hoidettavan alueen koosta ja syvyydestä riippuen muutamasta minuutista puoleen tuntiin.
Hoitokertojen tarve riippuu hoidettavasta vaivasta. Esimerkiksi akuuttia lihasvammaa suositellaan hoidettavaksi joka toinen päivä ensimmäiset kolme kertaa, sitten kahdesti viikossa, ja sen jälkeen kerran viikossa, jos tarvetta. Usein yhteensä 5-6 hoitokertaa riittää.
Laser on ohjeiden mukaan käytettynä turvallista hoitoa ilman sivuvaikutuksia. Terapialaser on kuitenkin voimakas lasersäde, joten hoidettaessa on muistettava suojata silmät asiaankuuluvilla suojalaseilla. Hoitajan tehtävä on käsitellä laserhoitolaitetta niin, että sillä ei osoiteta kohti kasvoja. Aina voi kuitenkin sattua jotain; eläin voi pelästyä tms, tai lasersäde voi heijastua metallipinnasta, jolloin säde voi kohdistua silmään, tämän vuoksi suojalasit ovat pakolliset kaikilla hoitoon osallistuvilla.
Laserhoitoa ei anneta tiineille eläimille kohdun alueelle, suoraan kivesten tai munasarjojen kohdalle, eikä epäiltäessä syöpäkasvainta.
Laserhoitoa ei myöskään anneta, jos eläin on saanut valolle herkistäviä lääkkeitä, kuten antibiootit tetrasykliini ja oksitetrasykliini, sienilääke griseofulviini.
Laserhoitoa ei anneta suoraan alueelle, jolle on annettu paikallisesti kortisonia injektiona. Koska laserhoito lisää verenkiertoa, sitä ei käytetä runsaasti vuotavien haavojen hoitoon.
Lieksan Eläinlääkäriasemalla on käytössä Companion Therapy Laser- laite, joka on korkeatasoinen IV- luokan terapialaser.
IV- eli nelosluokan laserlaite on käytössä olevista laserhoitolaitteista teholtaan suurin, ja sen hoitoteho riittää myös hevosten hoitoon.